Wednesday, 29 November 2023
Kampung
Saya Anak Bangsa Malaysia
July 16, 2012: We have not forgotten PDF Print E-mail
Wednesday, 18 July 2012 09:01

ANOTHER year has passed,

And still we do not know the truth.

We will not rest till justice is done!

 

dic01

That was the resolve with which a group of Anak Bangsa Malaysia,

Last Updated on Wednesday, 18 July 2012 09:21
Read more...
 
A NEW POLITICAL CULTURE...... PDF Print E-mail
Written by admin   
Monday, 31 July 2023 11:08

 

PSM-Muda pact: A new political culture for Malaysia


We should move towards a culture where the political leader is a friend, teacher and, most importantly, enabler who empowers the people

 

 

 

Full article at link below...

 

https://aliran.com/thinking-allowed-online/a-new-political-culture-for-malaysia

 

 

BM Translation below...

 

 

Budaya politik baharu untuk Malaysia

 

oleh Dr. Jeyakumar Devaraj

Adanya beberapa orang telah bertanya pada saya mengenai apa yang saya maksudkan, dalam sidang akhbar pengumuman kerjasama pilihan raya antara Parti Sosialis Malaysia (PSM) dan Parti Ikatan Demokratik Malaysia (MUDA) pada 15 Julai 2023, apabila saya berkata bahawa PSM dan MUDA akan cuba memperkenalkan budaya politik baharu di Malaysia. Dengan Pilihan Raya Negeri semakin hampir dan suhu politik yang semakin meningkat, ini adalah masa yang baik untuk menggariskan ciri-ciri utama budaya politik baharu yang cuba dipromosikan oleh PSM ini.

Aspek yang pertama ialah komitmen untuk tidak memanipulasi pengundi-pengundi dengan mempergunakan ketakutan dan kerisauan mereka untuk meraih undi. Malangnya, ini sedang dilakukan oleh kedua-dua gabungan parti politik utama. Hujahan utama Perikatan Nasional (PN) adalah Pakatan Harapan (PH)/DAP sedang cuba menggugat kedudukan masyarakat Melayu dan agama Islam di Malaysia. Para propagandis PN berhujah bahawa adalah amat penting untuk orang Melayu mengundi PN demi melindungi kaum dan agama mereka. Di pihak yang satu lagi, PH sedang mengheboh-heboh tentang “Gelombang Hijau” yang mana, menurut PH, sedang mengancam untuk “menTalibankan” Malaysia. Jadi, menurut para propagandis PH, adalah begitu penting untuk memastikan bahawa rakyat mengundi PH dan sekutunya dalam Kerajaan Perpaduan, Barisan Nasional (BN).

Kedua-dua gabungan – PN dan PH-BN – memburuk-burukkan satu sama lain, mewujudkan ketakutan dan salah tanggapan, membawa pengikut-pengikut mereka semakin menjauhkan diri satu sama lain, meninggalkan luka dalam jiwa negara kita – luka yang tidak akan hilang secara senyap-senyap selepas kegiatan berpolitik untuk pilihan raya tamat pada 12 Ogos 2023.

Naratif utama yang dipromosikan oleh kedua-dua PN dan PH adalah mewujudkan budaya politik toksik yang memperhebatkan ketegangan antara etnik. Terdapat risiko besar bahawa strategi ini akan keluar dari kawalan dan membawa kepada persengkataan masyarakat awam. PSM mengkehendaki semua calonnya untuk mengangkat sumpah supaya tidak menggunakan hujah berbaur perkauman dalam kempen mereka. Sebagai ahli politik, kita mempunyai tanggungjawab untuk memperkukuhkan komunikasi antara etnik dan keharmonian. Kita harus peka terhadap masalah-masalah yang dihadapi oleh komuniti yang berbeza dalam masyarakat kita dan merangka dasar-dasar serta program-program untuk mengatasinya. Kita perlu menyantuni dan bersikap penyayang terhadap “orang lain”.

Kerjasama antara etnik boleh digalakan dengan memfokus pada program-program yang bermanfaat kepada warga Malaysia biasa dari semua latar belakang etnik, misalnya, satu jaringan perlindungan sosial untuk semua, memulihkan alam sekitar, memperkukuhkan sistem kesihatan kita, menjamin pekerjaan untuk semua orang yang hendak bekerja, dan sebagainya. Bekerjasama dalam isu-isu ini akan mewujudkan peluang untuk memahami satu sama lain dengan lebih baik dan menggalakkan dialog mengenai isu-isu ini dan isu-isu lain yang sedang dihadapi oleh negara kita.

Aspek utama yang kedua budaya politik baharu ini adalah berhubungkait dengan yang pertama. Kita perlu membangunkan pemahaman yang lengkap dan betul terhadap sifat masalah yang sedang dihadapi negara. Negara kita ialah sebuah negara yang agak kecil dalam ekonomi kapitalis globalisasi yang didominasi oleh syarikat-syarikat besar yang membuli syarikat-syarikat kecil serta kerajaan-kerajaan. Ini telah membawa kepada penekanan gaji secara besar-besaran di Malaysia dan suluruh Dunia Ketiga. Peningkatan dalam produktiviti pekerja sepanjang 50 tahun yang lalu telah mendatangkan keuntungan lumayan kepada syarikat-syarikat yang berada di puncak rantaian bekalan global manakala banyak perusahaan kecil dan sederhana (PKS) yang berada di peringkat pertengahan rantaian bekalan bersusah payah untuk mengekalkan kemampuan bayar, dan pendapatan sebenar pekerja-pekerja dan petani-petani kecil kekal rendah (sebenar = dilaraskan mengikut inflasi). Orang ramai dibelenggu dengan hutang dan banyak orang marah kerana sistem itu tidak berfungsi untuk mereka.

Kerajaan-kerajaan menghadapi kesukaran untuk mengutip hasil, kerana pemilik-pemilik modal yang paling besar mempunyai pilihan untuk memindahkan sumber-sumber kewangan mereka ke negara-negara yang lebih “mesra perniagaan”. Hasil kerajaan Malaysia telah semakin menurun dari lebih kurang 30% daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada tahun 1980-an ke 15% daripada KDNK sekarang ini kerana kerajaan telah mengurangkan kasar cukai korporat secara berperingkat sebagai usaha mengekalkan untuk mengekalkan modal di dalam negara. Kekangan fiskal yang terhasil itu menyukarkan kerajaan Malaysia dalam memberi komitmen untuk memperluaskan perlindungan sosial atau mengambil langkah-langkah yang lebih berani untuk beralih kepada tenaga hijau dan melakukan mitigasi perubahan iklim.

Realiti ini harus diakui, dan strategi yang realistik untuk bekerja dalamnya untuk jangka pendek, dan mengatasinya dalam jangka panjang, harus dirumuskan. Sudah tentu tidak mencukupi untuk menganggap bahawa segala-galanya akan dapat diselesaikan jika kita mengurangkan korupsi – walaupun ia ialah satu matlamat yang penting dan perlu. Adalah juga salah untuk menganggap bahawa segala-galanya akan dapat diselesaikan jika pemimpin-peminpin politik kita adalah lebih berintegriti. Ya, memang kita memerlukan ahli-ahli politik yang jujur dan bersih, tetapi mereka harus mempunyai pemahaman yang betul terhadap dunia kompleks yang kita diami dan mempunyai satu set dasar yang komprehensif dan konsisten secara dalaman walaupun sebelum mereka memegang jawatan.

PSM sedang membentuk satu set dasar yang koheren untuk menangani masalah-masalah ekonomi utama yang sedang dihadapi Malaysia. Kami melakukan ini melalui perundingan dengan organisasi-organisasi masyarakat sivil, aktivis-aktivis, ahli-ahli akademik dan lain-lain lagi. Kami percaya bahawa masalah-masalah yang dihadapi Malaysia, walaupun mustahak dan kompleks dalam banyak aspek, sudah tentu bukannya tidak boleh diatasi.

Namun, masalah-masalah ini perlu difikirkan dengan baik dan mempunyai strategi yang realistik untuk menangani mereka. Kami berhasrat untuk menyumbang kepada pembinaan sebuah gerakan politik yang mahir dalam strategi ini.

Aspek ketiga budaya politik baharu ini ialah komitmen untuk memastikan bahawa demokrasi tidak digulingkan oleh golongan yang kaya dan berkuasa. Perkara ini telah pun berlaku di banyak negara “demokratik” di seluruh dunia. Syarikat-syarikat korporat besar mempunyai pengaruh yang terlalu banyak terhadap pemimpin-pemimpin yang dipilih secara demokratik. Gerakan politik kita harus menerima realiti bahawa untuk tempoh perantaraan (10 hingga 30 tahun), perkara yang terbaik untuk banyak negara di seluruh dunia, adalah mempunyai sebuah kerajaan yang terdiri daripada golongan sosialis yang berkomitmen untuk menguruskan sebuah negara yang diintegrasikan ke dalam ekonomi kapitalis global.

Salah satu daripada perhatian utama gerakan kita adalah untuk memastikan bahawa tidak berlakunya “penawanan korporat” terhadap pemimpin-pemimpin politik. Berikut ialah beberapa langkah yang perlu kita lakukan:

Pembiayaan awam untuk parti politik dan had ke atas dana yang boleh diberikan oleh syarikat korporat atau individu yang kaya.

Pengisytiharan harta tahunan oleh ahli-ahli politik yang memegang jawatan awam.

Undang-undang yang memperuntukkan penyiasatan dan pendakwaan terhadap ahli-ahli politik yang mengumpul lebih banyak kekayaan berbanding apa yang boleh diperjelaskan oleh pendapatan rasmi mereka.

Pengwujudan lebih banyak mekanisme semak-dan-imbang dalam pentadbiran negara kita. Misalnya, kuasa untuk memberikan hak milik tanah kerajaan pada masa ini adalah terlalu tertumpu dalam tangan Menteri Besar atau Ketua Menteri sesebuah negeri. Perlu adanya undang-undang yang menubuhkan sebuah jawatankuasa bebas untuk mengawasi pemberian hak milik tanah. Jawatankuasa ini harus mempunyai kuasa untuk menghentikan sebarang keputusan untuk memberi hak milik tanah, sehingga ia dibincangkan dan menjalani pengundian dalam dewan perundangan.

Had penggal 10 tahun untuk jawatan Menteri Besar dan Perdana Menteri.

Keperluan bahawa bakal calon yang bercita-cita untuk memegang jawatan ahli parlimen perlu bersetuju untuk dipantau oleh sebuah jawatankuasa penyemak dalam parti berkenaan dengan pengumpulan kekayaannya.

Kita harus beralih daripada budaya politik semi-feudal pada masa kini di mana pemimpin itu adalah bos yang mengedarkan “hadiah” – pilih kasih, kontrak dan pemberian sedekah – dan seseorang yang tidak boleh dipersoalkan oleh orang bawahan atau konstituennya, kepada budaya di mana pemimpin politik itu adalah seorang kawan, seorang guru dan paling penting, seorang pendaya yang membina keupayaan rakyat biasa untuk memahami keadaan mereka dan memperkasakan mereka untuk memainkan peranan aktif dalam menjadikan kehidupan mereka lebih baik. Kami sedang dalam proses menghimpunkan dan membina pemimpin-pemimpin yang tidak melihat politik sebagai batu loncatan untuk kekayaan diri, tetapi sebagai peluang untuk berkhidmat kepada rakyat dan negara.
==========
Dr. Jeyakumar Devaraj ialah Pengerusi Nasional Parti Sosialis Malaysia (PSM).

 

  

Last Updated on Wednesday, 02 August 2023 16:11
 
Gabungan Bertindak Malaysia (GBM) Endorses the Proposed Social Inclusion Act 2012 (SIA 2012) PDF Print E-mail
Thursday, 15 November 2012 23:17

gbm-logo1. Gabungan Bertindak Malaysia [GBM], the Coalition 25 Civil Society organizations (list below), fully endorses the Social Inclusion Act {SIA, 2012} proposed by Saya Anak Bangsa Malaysia [SABM] and the National Human Rights Society [HAKAM].


2. Today, almost forty percent of Malaysians are still trapped in the inter-generational cycle of poverty and inequality. Poor and Low Income households comprising 12 million citizens lack the capability to overcome the multi-dimensional disadvantages they face on a daily basis. Vulnerable individuals and groups, citizens and non-citizens alike, continue to encounter prejudice and discrimination, and remain marginalized.


3. The proposed SIA is in line with GBM's Charter that states - “There must be equitable distribution of wealth, to eradicate poverty, end marginalization and ensure the welfare of the People. Any affirmative action must be based on needs and not ethnicity.”


4. We believe this legislation contains key proposals that would go a long way towards achieving the goal of a just, equitable and inclusive society as envisioned in the Rukunegara promulgated on 31 August 1970.


5. In this regard, GBM calls upon all political parties to undertake a comprehensive study of the proposed legislation and to seriously consider adopting it for implementation. The specific proposal to establish an independent Social Inclusion Commission accountable directly to Parliament merits serious consideration as it is designed to address the issues of poverty and marginalization in a non-partisan, accountable and transparent manner.

Last Updated on Tuesday, 27 November 2012 23:34
Read more...
 
PRN 2023 is ON! PDF Print E-mail
Written by admin   
Wednesday, 05 July 2023 16:49


 

 

 

 

Press Release from BERSIH
5 June 2023

SIX STATE ELECTION , ANOTHER MISSED OPPORTUNITY TO REFORM POSTAL VOTING SYSTEM

The Coalition for Clean and Fair Elections (BERSIH) welcomes the announcement of the dates for the six state elections by the Election Commission (EC) today. We are glad that the elections will be held simultaneously on the same dates, culminating on Polling Day on 12 August 2023, a Saturday, with Nomination Day on 29 July and Early Voting on 8 August. We believe six different election dates for six state elections would have prolonged the politicking and add to the confusion and lethargy for voters.

However, Bersih is dismayed that the campaign period is still only 14 days, from 29 July till 11 August as this would place much pressure on postal voters, in particular, Category 1B overseas voters to deliver their ballots back in time to their Returning Officers on Polling Day. Since GE14 we have received numerous reports from overseas voters that by the time they received their postal ballots, it was either very close to Polling Day or passed it. Campaign periods should be a minimum of 21 days.

If the EC is unwilling to extend the campaign period, then we call on them to reform the postal voting system completely. They should allow postal voters to download their ballots and other documents in PDF format to eliminate the need for EC to post or courier the ballots to them. This would also eliminate clerical errors commonly found with current process of manually writing out serial numbers and stuffing envelopes. It would also be a huge cost saving for the EC.

But for this 6 state elections, we are glad that citizen volunteer groups like Global Bersih and VoteMalaysia will once again mobilize their global networks to collect overseas postal ballots and have them delivered to their respective ROs. Such noble efforts should be fully supported and we urge the Foreign Ministry to direct all Malaysia Halls to allow volunteers to use it as collection centres.

Bersih urges all eligible voters of the six states to come out and vote as their choice would have a direct impact on the quality of administration for their surrounding since state governments still appoint the local councillors and mayor's who run our local authorities.

Statement issued by;
The Steering Committee of Bersih

 

Last Updated on Saturday, 29 July 2023 12:50
 
Not the last goodbye - 16th July 2011 PDF Print E-mail
Wednesday, 20 July 2011 20:13

By Farida Jivamala Ibrahim


Teoh Beng Hock : death number 1804;  died while in custody on 16th July, 2009.


He can never come back but he matters still.  His little one, growing up without a Dad – he matters too.

 

R. Gunasegaran : death number 1805; died in custody on the same  day in 2009.

 

Nothing can ever bring him back but he matters too,  like his sister, striving to redeem his name.

 

They all matter  - the 1,805 Malaysians who, between 2003 and 16th July 2009 according to a ministerial reply in Parliament, died while in the custody of the state.


We have only the names of  50, among them Syed Fadzil Syed Hamzah - death number 6; S.Hendry - death number 928; Liziana binti Mohd Kamal - death number 1330 and Chai Hong Yik - death number 1631.


What of the remaining 1,755? Who were they? What of their families, struggling with grief, waiting for a closure that will not come?


We do not know. What little we read and hear about is horrifying –  the cruel punches, brutal kicks, relentless beatings, unstoppable strangleholds, mental and verbal assaults … and more.


There must have been the screams of anguish, the pleas to stop, the indescribable pain, a welcomed unconsciousness, and then the stillness of the body and the ending of a life.


They were our own – Anak Bangsa Malaysia. They died in circumstances most questionable and from treatment most vile, in this country they called and we call ‘home’.


And because we looked away, the numbers grew.


Only we, through remembering, through vigilance, through outrage,  can do the very thing we failed to do before.


We must protect our own.

 


*   *   *   *   *   *   *


dic7Your browser may not support display of this image.

As the sweltering heat of the day gave way to a gentle breeze, the faithful gathered by the river as many had done the previous year.


Read more...
 
«StartPrev12345678910NextEnd»

Page 4 of 14

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6).

Your current web browser must be updated to version 7 of Internet Explorer (IE7) to take advantage of all of template's capabilities.

Why should I upgrade to Internet Explorer 7? Microsoft has redesigned Internet Explorer from the ground up, with better security, new capabilities, and a whole new interface. Many changes resulted from the feedback of millions of users who tested prerelease versions of the new browser. The most compelling reason to upgrade is the improved security. The Internet of today is not the Internet of five years ago. There are dangers that simply didn't exist back in 2001, when Internet Explorer 6 was released to the world. Internet Explorer 7 makes surfing the web fundamentally safer by offering greater protection against viruses, spyware, and other online risks.

Get free downloads for Internet Explorer 7, including recommended updates as they become available. To download Internet Explorer 7 in the language of your choice, please visit the Internet Explorer 7 worldwide page.